Politieke leiders van andere EU-landen willen de Britse premier David Cameron niet meteen onder druk zetten om te starten met onderhandelingen over de Brexit. Vraag is voorlopig ook of de Britten zelf wel genoeg ambtelijke expertise hebben om die onderhandelingen te voeren.

“Laten we de Britse regering even de ruimte geven om politieke orde te scheppen. Het is onredelijk om nu te eisen dat ze artikel 50 meteen inroepen”, zei premier Mark Rutte dinsdagmiddag bij aankomst in Brussel vlak voor de EU-top begint.

Het is voor het eerst dat premier David Cameron oog in oog komt te staan met de andere leiders van de EU sinds de bevolking er donderdag in een referendum voor koos uit de EU te stappen. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon zet de scheidingsprocedure per direct in werking.

De Europese Commissie en het Europees Parlement willen dat daar vaart achter wordt gezet, maar veel EU-leiders, onder wie bondskanselier Angela Merkel, gunnen Londen tijd. Hoeveel wilde Rutte niet zeggen, wel dat ,,het niet in deze omstandigheden past als we elkaar de maat zouden gaan nemen.”

Cameron zei zijn collega’s uit te gaan leggen dat het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten, maar dat hij wil dat dat proces ,,zo constructief mogelijk” verloopt. ,,We willen de nauwst mogelijke relatie op het gebied van handel en veiligheid want dat is goed voor ons en voor hen. En dat is de geest waarin de discussies vandaag zullen worden gevoerd, denk ik.”

Onvoldoende ambtenaren met kennis van zaken

Hoe de Brexit precies vorm moet krijgen is nog volstrekt onduidelijk. De gevolgen van het referendum lijken zelfs voor de voormannen van de Brexit een raadsel.

Zo rijst de vraag rijst hoe ruim veertig jaar wetgeving moet worden herzien of vervangen door een ambtenarenkorps dat daar niet op is berekend. Sinds 2010 is het aantal ambtenaren met 20 procent ingekrompen door bezuinigingen. Voor handelsakkoorden is er naar verluidt vrijwel niemand, want die werden door de EU geregeld.

Londen vreest ravage

Intussen wil de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, snel meer zeggenschap over het lot van de stad, want het referendum over de Brexit heeft de metropool in fnuikende onzekerheid gestort.

De bezorgde burgemeester dringt er in een dinsdag verspreide verklaring op aan dat Londen zonder uitstel veel meer zeggenschap over zijn eigen lot krijgt om bedrijven en personen in de metropool tegen de onzekerheid te beschermen. 'Onze prioriteit moet daarbij zijn binnen de Europese markt te blijven", beklemtoonde Khan.

De internationaal georiënteerde Britse hoofdstad telt honderdduizenden EU-burgers als inwoner en is een financieel wereldcentrum. Tal van ondernemingen zoals financiële dienstverleners zijn in Londen omdat Engeland lid van de EU is. Ze zouden nu overwegen te verhuizen naar bijvoorbeeld Frankfurt, Dublin of Amsterdam.

"Londen moet nu zijn eigen toekomst bepalen en het is volstrekt noodzakelijk dat we snel handelen. We kunnen niet blijven rondhangen tot de onderhandelingen tussen Londen en de EU voorbij zijn," aldus Khan. Hij vreest dat de onderhandelingen heel erg lang kunnen duren. Het tempo wordt volgens hem straks niet bepaald in Londen maar in Brussel, Berlijn en Parijs.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl